Про користь та значення водно-болотних угідь.

Паводки та посухи, задимлення повітря – це різні та непов’язані між собою явища, але всі вони мають спільну причину, яка криється у болотах. Людина навіть не здогадується, як сильно вони впливають на її проживання на тих чи інших територіях, а загалом і на всій планеті Земля.

Водно-болотні угіддя – це частина природи, як, скажімо, ліс чи степ. Вони бувають різними, але складаються із трьох основних компонентів – це вода, рослини та торф. Болото виникає там, де є надлишок води. В таких умовах добре ростуть деякі рослини, для прикладу – осокові. Залежно від водного режиму та характеру мінерального живлення ці рослини утворюють різні угруповання з переважанням мохів і трав'янистих рослин або кущів і дерев, які відмираючи перетворюються на торф. У болоті торфводу як губка – чим його більше, тим більше води, чим більше води, тим більше рослин та торфу.

В Україні найбільш заболоченим регіоном традиційно вважається Полісся, але болота присутні в тій чи іншій мірі  у степовій та у лісостеповій зонах, також у Карпатах. Займаючи лише 1,5% території країни водно-болотні угіддя відіграють значну у кліматичних процесах нашої держави. Як приклад – вони накопичують та утримують воду, щоб потім поступово віддавати її рікам. Якби не болота вода швидко стікала б до рік та викликала повені з усіма їхніми наслідками. Вони також регулюють клімат планети, болотні рослини виключають із атмосферного повітря вуглекислий газ, який відповідає за парниковий ефект. Нарешті, болота – це домівка для багатьох видів тварин.

Підводячи підсумок щодо користі та значення водно-болотних угідь хочеться висловити думку, що зі зникненням цих унікальних комплексів життя на нашій планеті було б менш придатним для проживання, а тому треба берегти та охороняти те, що дарувала нам природа.

                                                                                                                                                                    Андрій ТИНЧУК

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці