Не спалюйте суху рослинність – бережіть довкілля!

З метою запобігання випадкам самовільного випалювання сухої рослинності та її залишків  інспектори з ОНПС Волинської області продовжують здійснювати природоохоронні заходи контролю за дотриманням мешканцями області природоохоронного законодавства.

Так, протягом тижня під час заходів на території Вишнівської, Оваднівської, Турійської та Луківської територіальних громад інспекторами виявлено 6 порушників природоохоронного законодавства, яких притягнуто до адміністративної відповідальності  згідно Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Також екологами проведено інформаційно - роз'яснювальну роботу серед жителів громад щодо заборони спалювання  сухої рослинності, та відповідальність у разі вчинення таких дій.

Державна екологічна інспекція у Волинській області звертається до усіх громадян не спалювати(fire) суху рослинність та берегти довкілля.

Пам'ятайте, що спалювання сухостою може спричинити тяжкі наслідки, такі як руйнування родючого шару ґрунту, загибель тварин, а також неконтрольоване поширення вогню на житлові будівлі чи лісові масиви.

Що робити з сухою рослинністю без шкоди для довкілля❓

✅Компостування

Це чудова альтернатива шкідливому спалюванню сухої рослинності.

Компост корисний в якості прикореневої підкормки дерев і кущів. Це високоякісне органічне добриво у саду та на городі для підживлення грунту і підвищення його родючості. Компост покращить стан грунту, допоможе землі краще вбирати повітря та воду, зменшить ерозію грунту.

✅ Мульчування

Для виготовлення мульчі подрібнюють дрібні гілки, залишки рослинності, суху траву. Мульчу можна використовувати для захисту рослин від впливу температур – взимку від морозів, влітку від надмірного сонячного випромінювання. Також мульча допомогає збагатити корені рослин поживними речовинами, зберігає вологу у ґрунті, зменшує імовірність появи бур’янів.

✅ Суха рослинність - для підстилки.

Аби не спалювати суху рослинність, її можна застосовувати у тваринництві. Приміром, для облаштування приміщень для свійських тварин, а саме для утеплення.

Якщо це трава невисока і м’яка, то її можна використовувати як підстилку у садівництві, або як сіно для підстилки тварин. Вона дуже добре вбирає вологу і одночасно зберігає тепло.


#Непали - компостуй!

#довкілля #компостування #мульчування #спалювання #шкодаспалювання

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці