Наслідки несанкціонованого видобутку піску

Державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Волинської  області постійно здійснюється  державний контроль за додержанням вимог природоохоронного законодавства земельних ресурсів на території  області.

Найбільш типовими порушеннями, які виявлялись при здійсненні контролю є: використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, самовільне користування земельними ділянками, зняття та перенесення ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу, засмічення земель побутовими та промисловими відходами, порушення природоохоронного режиму земель.

Видобуток корисних копалин місцевого значення, зокрема піску, – досить прибутковий бізнес. Тому, на території області почастішали випадки несанкціонованого видобутку корисних копалин місцевого значення і створення стихійних кар`єрів,  які періодично розробляються самовільно або взагалі не використовуються, що становить загрозу в подальшому їх використання  місцевими жителями для створення стихійних сміттєзвалищ. Це, в першу чергу, спричинює псування сільськогосподарських та інших земель.

Також, необхідно зазначити, за наслідками проведених робіт існує загроза порушення гідрологічного режиму земель, що може в подальшому спричинити всихання лісових насаджень, що межують із місцем незаконного видобутку корисних копалин місцевого значення-піску.

            Інформуємо, що внаслідок несанкціонованого видобутку піску зловмисники створюють небезпеку для довкілля, внаслідок чого заподіюють державі шкоду. За результатами розрахунку шкоди можлива відповідальність за ст. 240 Кримінального кодексу України, яка передбачає покарання у вигляді  позбавлення волі на строк від п'яти до восьми років.


Антоніна Мовяк

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці