Держекоінспекція продовжує співпрацю з органами місцевого самоврядування

У 2020 році спеціалістами Державної екологічної інспекції у Волинській області на виконання делегованих їм повноважень по контролю за додержанням територіальними органами центральних органів виконавчої влади, місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями усіх форм власності та громадянами України, була проведена велика кількість перевірок направлених на виявлення порушень дотримання вимог природоохоронного законодавства України. 

Одними із ключових напрямків даних перевірок були, є і будуть надалі перевірки комунальних підприємств органів місцевого самоврядування, з огляду на різке збільшення скарг від мешканців відповідних громад на ті чи інші види порушень. 

Особливе занепокоєння у громадян викликали порушення пов’язані із станом експлуатації полігонів твердих побутових відходів, появою незаконних сміттєзвалищ, систематичним забрудненням водойм, незаконним видобутком надр тощо.

Щодо усіх виявлених порушень інспекторами Державної екологічної інспекції у Волинській області, були складені протоколи, видані відповідні приписи на їх усунення та виставлені претензії на відшкодування збитків нанесених державі.

Для Інспекції на сьогодні є важливо зміна парадигми та одним з пріоритетів є поєднання зусиль з органами місцевого самоврядування для покращення екологічної ситуації.

Зокрема, на полігоні поблизу села Брище спеціалісти ДЕІ неодноразово фіксували факти витікання фільтрату за межі полігону, що призводило до забруднення прилеглих земельних ділянок. На усунення даного правопорушення, міська рада виділила кошти на проведення робіт. Зокрема, полігон обнесено ровом, дно якого заізольовано водонепроникною плівкою. Це сприяло припиненню витіканню фільтрату і покращило екологічну ситуацію.

З міського бюджету виділили кошти та мають намір ввести в експлуатацію новий сміттєсортувальний комплекс на полігоні твердих побутових відходів поблизу села Брище. Це дозволить зменшити негативний вплив на довкілля та здоров'я людей на території громади та має поступово скоротити загальний обсяг утворення твердих побутових відходів.

Луцька міська рада підтримує екологічні проєкти та ініціативи. Так, у місті Луцьку впроваджується роздільне збирання твердих побутових відходів. За останні роки зменшилась кількість стихійних сміттєзвалищ.

Крім того, на КП «Луцькводоканал» за сприяння Луцької міської ради планують залучити понад 10 млн євро на реконструкцію очисних споруд і каналізаційних мереж.

Завдяки цьому планують зменшити негативний екологічний вплив від діяльності КП «Луцькводоканал» на стан довкілля, підвищити якості послуг з централізованого водопостачання та водовідведення для споживачів, підвищити надійність роботи систем централізованого водопостачання та водовідведення у м. Луцьку та покращити фінансовий та технічний стан підприємства шляхом оновлення основного виробничого обладнання й мереж із використанням сучасних енергоефективних технологічних рішень.

Нещодавно, на очисних спорудах КП «Луцькводоканал» презентували нове обладнання, яке дозволить скоротити об’єм мулу, має зменшити споживання електроенергії та навантаження на систему.

У 2020 році на усунення порушень, виявлених Держекоінспекцією, Ківерцівській міській раді передано земельну ділянку та недобудований полігон твердих побутових відходів. Міськрада має добудувати полігон відповідно до вимог законодавства, щоб ввести його в експлуатацію.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці