Олександр Кралюк розповів про підсумки роботи за 11 місяців на посаді

З березня 2020 року по лютий 2021 року працівники Держекоінспекції у Волинській області провели 797 перевірок та нарахували 149 мільйонів 339 тисяч збитків.

Екоінспектори склали 1131 протокол та притягнули до адміністративної відповідальності 1022 осіб.

Серед основних пріоритетів роботи Інспекції лишається боротьба з незаконними рубками, браконьєрством, стихійними сміттєзвалищами.

Інспектори постійно видають приписи для усунення виявлених перевірками порушень природоохоронного законодавства органам місцевого самоврядування.

“Почався 12 місяць моєї роботи на посаді. За 11 місяців екоінспекція наклала на порушників екологічного законодавства мільйонні штрафи. Але ефективність нашої роботи це не лише цифри. Ми активно залучали до перевірок громадкість та ЗМІ, проводили просвітницьку роботу, співпрацювали з іншими органами.

Зокрема на сьогодні в екоінспекції створена Громадська рада, 39 волинян – громадські інспектори з охорони довкілля”, - підсумовує начальник Держекоінспекції у Волинській області Олександр Кралюк.

Він каже, що Інспекція стала активно комунікувати з громадськістю та ЗМІ. Інформує про свою діяльність на офіційному вебсайті, створили офіційну сторінку на Фейсбуку. Активно співпрацює зі всіма волинськими ЗМІ.

Зауважив, що особлива увага приділяється профілактичній та попереджувальній роботі щодо дотримання вимог природоохоронного законодавства з громадянами та керівництвом органів місцевого самоврядування.

Розроблений та надісланий спеціальний посібник з екологічного законодавства для органів місцевого самоврядування.

Сума нарахованих збитків у рази більша ніж у 2019 році. У 2019 році Інспекція провела 2051 перевірку та нарахувала 10 мільйонів 280 тисяч. Адже ми зміцнили просвітницьку діяльність, більше свідомих громадян стали звертатись до екоінспекції. Збільшилась сума штрафів за порушення природоохоронного законодавства”, - говорить очільник екоінспекції.

Також налагодили співпрацю з університетами та залучатимемо студентів та науковців до розв'язання екологічних проблем області.

Державна екологічна інспекція лишається на варті екологічної безпеки й надалі буде боротись з порушеннями природоохоронного законодавства” - каже Олександр Кралюк.

Зауважимо, що найбільшу суму збитків нарахували за незаконне видобування надр понад 85 млн та лісові ресурси – 34 мільйони 39 тисяч.

За 11 місяців на користь держави стягнули 2 мільйони 37 тисяч 349 гривень.

Тільки високі штрафи та неухильна компенсація державі збитків за завдану шкоду роблять порушення екологічного законодавства ризикованою та нецікавою справою”, - стверджує Олександр Кралюк.

До правоохоронних органів передали 41 справу.

Резонансні екологічні порушення виявили у Ковельському районі, де працівники ДЕІ спільно з працівниками Ковельського відділу поліції виявили незаконну рубку дерев і нарахували 6 мільйонів 146 тисяч 373 гривні збитків.

У Ківерцівському районі екоінспектори нарахували 1 мільйон 850 тисяч збитків за незаконно зрізані дерева.

Також інспектори провели рейдову перевірку у Локачинському районі, де виявили незаконний видобуток піску невідомими особами на землях державної власності за межами населеного пункту. Нарахували 50 мільйонів 804 тисячі 83 гривні збитків.

Зауважимо, що у 2020 році були заборонені планові перевірки суб’єктів господарювання у зв’язку з пандемією коронавірусу.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці