Які штрафи загрожують волинянам за знищення червонокнижних квітів

Незабаром на Волині розпочнеться масова торгівля рідкісними видами ранньоквітучих ендемічних та реліктових рослин.

Працівники Інспекції на виконання доручення Державної екологічної інспекції України від  08.02.2021 № 22, проводитимуть спільні рейди з правоохоронними органами щодо недопущення екопорушень.

До Червоної книги України занесені: конвалія звичайна, підсніжник білосніжний (звичайний), білоцвіт весняний, шафран Гейфелів, цибуля ведмежа (черемша).

Законодавством України передбачене покарання за незаконний продаж та знищення дикорослих рослин.

Так, частиною 4 статті 9 Закону України «Про рослинний світ» торгівлю лікарськими і декоративними видами рослин та їх частинами (конвалія звичайна), зібраних в порядку загального користування, заборонено.

Також, торгівля на ринках рослин занесених до Червоної книги України, у тому числі лікарських, заборонена відповідно до абзацу 5 пункту 41 Правил торгівлі на ринках, що затверджені спільним наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, Міністерства внутрішніх справ України, Державної податкової адміністрації України, Державного комітету стандартизації, метрології та сертифікації України № 57/188/84/105 від 26.02.2002 та зареєстровані в Міністерстві юстиції України 22.03.2002 за № 288/6576.

За даний вид правопорушення передбачена адміністративна відповідальність.

Відповідно до частини 1 статті 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (справу розглядає суд), за порушення порядку придбання, збуту, розповсюдження об’єктів рослинного світу, тягне за собою накладення штрафу в розмірі від 510 грн до 1700 грн з конфіскацією об’єктів рослинного світу чи без такої.

За ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, накладається штраф у розмірі  від 1700 грн до 3655 грн з конфіскацією об’єктів рослинного світу (частина 2 статті 88-1 КУпАП).

У разі затримання громадян при незаконному вилучені ними з природного середовища  видів рослин занесених до Червоної книги України, адміністративна відповідальність наступає за статтею 90 КУпАП, і тяне за собою накладення штрафу на громадян в розмірі 340 до 510 грн з конфіскацією незаконно добутих об’єктів рослинного світу (адміністративну справу розглядає суд).

Крім того, за даний вид правопорушення згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 07.11.2012 № 1030 «Про розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх перебування (зростання)», громадянину окрім сплати штрафу, необхідно буде компенсувати шкоду за кожний екземпляр незаконно зібраної червонокнижної рослини (білоцвіт весняний – 49 грн, підсніжник білосніжний /звичайний/, шафран Гейфелів, цибуля ведмежа /черемша/ – 62 грн).

 Відповідно до частини 1 статті 69 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», шкода заподіяна внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, підлягає компенсації в повному обсязі.

Віктор Степанюк

    

 

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці