Держекоінспекція у Волинській області виявила факт незаконної передачі в оренду приватній особі земельної ділянки природно-заповідного фонду

Під час проведення планової перевірки додержання вимог природоохоронного законодавства спеціалістами Державної екологічної інспекції у Волинській області виявлено порушення в частині  забезпечення режиму охорони та збереження земельних ділянок, які перебувають у постійному користуванні ДП “Володимир-Волинське лісомисливське господарство” та у 1993 році оголошені ландшафтним заказником місцевого значення “Мочиська”. 


Відповідно до охоронного зобов’язання, виданого Управлінням екології та природних ресурсів Волинської обласної державної адміністрації, зазначений об’єкт загальною площею 127 га передано під охорону ДП “Володимир-Волинське лісомисливське господарство”. 


Встановлено, що Володимир-Волинською районною державною адміністрацією здійснено державну реєстрацію у 2017 році права оренди за приватною особою для рибогосподарських потреб частини  земельної ділянки природно-заповідного фонду загальною площею 19,1889 га, яка входить до складу заказника “Мочиська”. 


Відповідно до вимог Положення про ландшафтний заказник місцевого значення “Мочиська”, забороняється передача території заказника у господарське використання. Відповідно до вимог статті 51 Водного кодексу України, не підлягають передачі у користування на умовах оренди для рибогосподарських потреб водні об’єкти, що розташовані в межах територій та об’єктів, що перебувають під охороною відповідно до Закону України “Про природно-заповідний фонд України”. 


Наразі Держекоінспекція готує відповідні звернення до Волинської обласної ради, Волинської обласної державної адміністрації та Волинської обласної прокуратури про приведення правочину щодо прав на земельну ділянку природно-заповідного фонду відповідно до вимог природоохоронного законодавства.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці